Bästa presenten är en upplevelse

Har du någon gång fått en present som du inte velat ha? Klart du har det – det har väl alla fått? Man sitter där under julafton, öppnar ett paket, ser alla förväntansfulla blickar och så drar man fram ytterligare ett par strumpor ur kartongen. Tack mormor – men nej tack. Det är svårt att köpa något till någon annan, i synnerhet om man inte känner personen i fråga så väl. Det finns väldigt många fallgropar. Köper man exempelvis inredning, tavlor eller någon annan typ av möbel – ja, då finns risken att personen i fråga tycker att man inkräktar och anser att denne har taskig smak. Köper man någon typ av parfym – ja, då kan det lätt uppstå misstankar om att man anser att personen i fråga luktar illa. Och så vidare.

Lättast är naturligtvis att A) personen i fråga uttryckligen säger vad hen vill ha och så köper man det eller B) att man köper ett presentkort på någon butik som saluför allt mellan himmel och jord – exempelvis Åhlens. Lättast – men även absolut tråkigast. En present ska fortfarande innehålla ett visst mått av spänning; det ska fortfarande finnas ett pirr i magen då man öppnar det och man vill som köpare även se hur väl presenten i fråga mottas från den som får det. Kort och gott: det handlar om en delikat avvägning och man kan inte köpa presenter utan att vara påläst och förberedd; gör man det – ja, då riskerar presenten samma entusiastiska glädjeyttring som mormors strumpor.

Tack och lov finns det genvägar och det finns företag som skött researchen åt oss vanligt dödliga i dagsläget. Mitt råd är att man köper en upplevelsepresent om man verkligen vill sticka ut. Vilken typ av upplevelsepresent? Här är några exempel som finns och som kan komma att passa medlemmarna i familjen samt speciellt goda vänner:

Mormor: Porträttfotografering. Bilder ger minnen och det är viktigt att kunna visa upp hur släkten såg ut för kommande generationer. En porträttfotografering får gamla mormor att känna sig som en modell för en dag och är en stark upplevelsepresent som alla i släkten har nytta av.

Brorsan: Vad tror du om att susa fram i världens snabbaste muskelbil, käre bror? Spänn fast säkerhetsbältet, på med hjälmen och släpp tankarna på att det är moppen som ska köras i 40 knyck. Här går det undan...

Mor och far: Äldre människor blir bekväma och har svårare att ta sig ut för att njuta livets goda. Om inte berget vill komma till Muhammed så får Muhammed komma till berget. Varför inte hyra en kock som kommer hem till föräldrarna och tillagar en riktigt lyxig meny i det egna köket? En upplevelsepresent utöver det vanliga.

Till kompisen. Vad är egentligen mer rock´n roll än grillning? Polarn får en kurs i att lära sig konsten från grunden. Slut på kolbitarna, slut på rosa kyckling och slut på samtalen till brandkåren. I sommar ska kompisen vara världsmästare vid grillbordet.

Sedan finns ju även alternativet att ta med alla på en luftballongflygning!  

25 Sep 2017